Hoe mogen we je helpen?

Wordt de rookmelder verplicht?

Wanneer een brand in een vroeg stadium wordt ontdekt hebben de bewoners vaak nog voldoende tijd om weg te komen en hulp in te schakelen. Met dat doel heeft Het Verbond van Verzekeraars in een brief aan de Kamercommissie voor Wonen en Rijksdienst gepleit voor verplichtstelling. Het gaat hierbij niet alleen om woonhuizen, maar om alle gebouwen.

Waarom zijn rookmelders van groot belang?

Door de brand in een vroeg stadium te ontdekken kan grotere schade vaak nog voorkomen worden. Wie er snel bij is kan de brand bovendien vaak zelf nog blussen.

Maar belangrijker is, dat rookmelders veiligheid bieden. Als brand ’s nachts ontstaat kunnen rookmelders zelfs levens redden. Doordat er een alarm afgaat, kunnen bewoners gelijk in actie komen. De eerste prioriteit is dan om veilig het pand te verlaten.

Voor nieuwbouwwoningen zijn rookmelders al verplicht

Huizen gebouwd vanaf 2003 zijn verplicht voorzien van rookmelders. Het bouwbesluit 2012 gaat nog een stapje verder door te stellen dat rookmelders ook verplicht zijn voor nieuw gecreëerde ruimten met een woonfunctie. Bij het opdelen van een huis in meerdere studentenkamers, kan de verplichting dus ontstaan.

Is het verplichtstellen van rookmelders de oplossing?

Het feit dat nieuwbouwwoningen alleen nog maar opgeleverd worden met rookmelders is een goed begin. Maar het zijn vooral de oudere woningen die brandgevaarlijker zijn. Het verplichtstellen van rookmelders zorgt er nog niet voor dat ze ook vaker geplaatst worden. Door goede informatievoorziening moeten particulieren en bedrijven geïnformeerd worden over de gevaren van het niet hebben van rookmelders. Bij het verplichtstellen moet er namelijk ook gecontroleerd worden. Dit is lastig uitvoerbaar.

Vooral ouderen zijn een kwetsbare groep. Ze blijven namelijk langer zelfstandig wonen, zelfs als het begeleid wonen aan te raden is. Deze groep mensen kan minder snel voor brand vluchten en heeft naar verhouding een grotere kans om bij een brand betrokken te zijn. 

Het belang van rookmelders wordt vaak onderschat. Heeft u ze nog niet? Zorg ervoor dat u rookmelders in huis krijgt voor uw eigen veiligheid. Let er ook op dat u ze op de juiste manier plaatst. Voor meer informatie hierover, verwijzen wij naar de website van de brandweer.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 18-03-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie