Hoe mogen we je helpen?

Een nieuwbouwhuis - Hier moet je rekening mee houden

Een nieuwbouwhuis kopen heeft grote voordelen. Houd wel rekening met de hoge ‘onverwachte’ kosten.

Een nieuwbouwhuis kopen heeft grote voordelen ten opzichte van het kopen van een bestaande woning. Wel zijn er een paar aandachtspunten wat geld betreft. Waar moet je op letten? 

Heerlijk! Een huis kopen zonder een geschiedenis. Een nieuwbouwhuis is optimaal zuinig in energieverbruik en je treft geen onaangename verrassingen aan zoals een verrot dak, asbest of slecht uitgevoerde herstelwerkzaamheden van vorige bewoners. Maar helaas krijg je er andere aandachtspunten voor terug. Bereid je hierop voor als je een nieuwbouwhuis koopt. Wij helpen je alvast een handje.

Maak voor jezelf inzichtelijk wat de totale kosten worden

Bij nieuwbouw wordt de hoogte van de totale kosten vaak onderschat. Hierbij kun je denken aan meerwerk, maar bijvoorbeeld ook aan het leggen van vloeren, wandbekleding en het inrichten van de tuin. Door een goed financieel overzicht voorkom je dat je tegen kosten aanloopt die je vooraf niet hebt ingeschat. Bijvoorbeeld een zolderkamer zelf nog aanpakken kan eventueel later nog wel, maar informeer wel even hoe het zit met de isolatie van dergelijke ruimtes. 

Je kunt meerwerk ook later zelf uit laten voeren door een aannemer

Onder meerwerk verstaan we de aanvullende kosten voor werkzaamheden die niet opgenomen zijn in de koop-/aanneemsom. Je kunt denken aan een andere indeling van een ruimte of extra stroompunten. Een nadeel van meerwerk is dat het duur is. Vaak duurder dan als je het later laat uitvoeren door een aannemer. Maar dat kan niet met alle werkzaamheden. Een andere indeling moet je gelijk mee laten nemen bij de bouw, anders wordt het nog veel duurder. Bijvoorbeeld het aanbrengen van een buitenkraan kun je later mogelijk goedkoper uit laten voeren.

Verdiep je vooral goed in hypotheken

Voor de financiering kun je de regie neerleggen bij de hypotheekadviseur, maar vooraf even je huiswerk doen is verstandig. Het financieren van een nieuwbouwhuis is namelijk anders dan het kopen van een bestaande woning. Zorg dat je goed weet wat je nodig hebt. Je moet rekening houden met de volgende zaken:

Houd rekening met dubbele lasten

Een huis laten bouwen kost tijd. In de tussentijd moet je nog wel wonen. Dit zorgt ervoor dat je tijdelijk dubbele maandlasten hebt. Je betaalt al voor de nieuw te bouwen woning, maar je zit nog in jouw huidige huur- of koopwoning. Met een koopwoning is een goede timing best nog lastig. Wanneer zet je het huis in de verkoop? Te vroeg verkopen is ook niet wenselijk, want dan moet je nog zorgen voor tijdelijke woonruimte. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-02-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie