Hoe mogen we je helpen?

Gebouwenverzekering - Wat houdt het in?

Ondernemers met een eigen bedrijfspand kunnen echt niet zonder een gebouwenverzekering. Waarom niet?

Een eigen bedrijfspand is voor veel bedrijven het waardevolste bezit. Deze verzeker je natuurlijk tegen allerlei risico's. Maar welke dekking biedt de gebouwenverzekering eigenlijk?

Voor veel bedrijven gebeuren de werkzaamheden in een bedrijfspand. En zo'n pand kun je natuurlijk gewoon huren. De risico's van beschadigingen zijn dan natuurlijk voor de verhuurder. Maar veel ondernemers zijn zelf eigenaar van hun bedrijfspand. En dan wordt het natuurlijk belangrijk zelf het pand goed te verzekeren. Een verzekering tegen brand is de basisdekking, maar de meeste gebouwenverzekeringen bieden een ruimere dekking en dat is ook raadzaam. 

Wat mag je van een gebouwenverzekering verwachten?

Bij brand kan het pand zeer zware schade oplopen. Enerzijds door de verwoestende werking van de brand, waar dan nog de schade door het bluswater bij komt.
Maar bij de meeste gebouwenverzekeringen blijft de dekking gelukkig niet beperkt tot brand en vergoedt deze bijvoorbeeld ook de schade door:

  • Blikseminslag en inductie
  • Milieuschade
  • Inbraak
  • Vandalisme
  • Storm- en hagelschade en door andere weersomstandigheden, zoals sneeuwval
  • Schade doordat een motorvoertuig tegen het pand aanrijdt. 

Goed dus om dit zo uitgebreid mogelijk te verzekeren. 

Ook het huurdersbelang kun je verzekeren

Ook huurders kunnen een 'soort' gebouwenverzekering nodig hebben, namelijk voor het verzekeren van onderdelen van het bedrijfspand waar de huurder zelf in geïnvesteerd heeft. Een restauranthouder laat in een huurpand bijvoorbeeld een professionele keuken plaatsen. De keuken zit vast aan het pand en vormt hierdoor een onderdeel van het pand. Maar omdat die keuken niet van de verhuurder is, zal zijn gebouwenverzekering schade aan die keuken niet vergoeden.
Om dergelijke 'huurdersschade' dan toch goed verzekerd te krijgen, kan de huurder hiervoor het zgn. 'huurdersbelang' laten aantekenen op zijn inventarisverzekering.
Goed om te weten.

Hoe dan ook is het voor eigenaren wel van groot belang hun bedrijfspand goed te verzekeren. Bedenk maar eens wat de gevolgen zijn bij het beschadigd raken door bijvoorbeeld een brand. In het slechtste geval raakt het pand volledig verwoest. En wanneer er dan ook nog sprake is van een hypotheekschuld, die afbetaald moet worden, kunnen er gelijk onoverkomelijke problemen ontstaan. Want je kunt jouw werkzaamheden niet meer uitvoeren en zult op zoek moeten gaan naar (tijdelijke) vervangende werkruimte.
Dit is wel een erg zwaar risico om zelf te dragen.

Let goed op de preventie-eisen van de verzekeraar

De verzekeraar stelt bij het verzekeren van een bedrijfspand vaak preventie-eisen. De eisen lijken misschien een formaliteit, maar ga hier niet te lichtzinnig mee om. Als de verzekeraar op specifieke plekken brandblussers eist, zie er dan op toe dat die ook geplaatst worden. En zorg gelijk voor een onderhoudscontract voor de blussers. Want alleen dan zal de gebouwenverzekering ook echt doen wat je verwacht: schades vergoeden, zodat je verder kunt.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-03-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie