Hoe mogen we je helpen?

Caravan - Kopen of huren?

Kan het kopen van een caravan uit of kun je beter een exemplaar huren tijdens de vakantieweken?

Een caravan koop je eigenlijk maar voor een paar weken in het jaar. Kan dat wel uit? Of kun je beter een caravan huren?

Een caravan bezitten geeft jou de mogelijkheid om er tegen relatief lage kosten een paar weken tussenuit te kunnen. Maar na de aankoop kom je er achter dat ook kamperen best kostbaar is. Een paar weken op een van de populairste campings in Frankrijk of Italië kost voor een gezin voor twee weken tot wel 3.000 of zelfs 4.000 euro. Je kunt natuurlijk goedkoper uit zijn door niet te kiezen voor een topcamping.
Maar wat kost de caravan jou zelf eigenlijk per jaar?

Wat kost de caravan jou?

Bij het kopen van een nieuwe caravan kun je met verschillende budgetten uit de voeten. Een nieuwe caravan kost je 15.000 tot 30.000 euro. En dan kun je natuurlijk besparen door te kiezen voor een gebruikte caravan. In dat geval kun je voor 7.500 tot 15.000 euro al iets goeds kopen.
De levensduur van een caravan is lang, dus laten we voor een berekening uitgaan van een afschrijving van 1.000 euro per jaar. Voor de uitrusting, de onderhoudskosten, een caravanverzekering en de stallingskosten kun je uitgaan van 1.250 euro per jaar. Alleen al het bezitten van een caravan kost je dus gemiddeld meer dan 2.000 euro. En ga je ermee op vakantie, dan komt daar dus nog het stageld van de camping bij. 

Is het huren van een caravan een optie?

Wanneer je een caravan huurt die al op een fraaie locatie staat, heb je dus, naast de kosten van de huur, geen kosten meer. Huur je een 'losse' caravan met vier slaapplaatsen, om daarmee zelf jouw ideale plek op te zoeken, dan kost je dat gemiddeld 400 tot 600 euro per week in het hoogseizoen. 
Voor een vakantie van vier weken ga je dan al snel over de 2.000 heen. Ongeveer hetzelfde als wanneer je met een 'eigen' caravan gaat. Ga je langer dan vier weken, of wil je wat vaker weg, dan wordt de eigen caravan al snel goedkoper.
Het huren van een caravan heeft natuurlijk wel als voordeel dat je niet in één keer 7.500 euro of meer op tafel hoeft te leggen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-04-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie