Hoe mogen we je helpen?

Kun je een auto oververzekeren?

Past jouw autoverzekering nog bij jouw auto? Voorkom oververzekering en te veel betalen.

Jouw inboedel of jouw huis kun je te ruim verzekeren. Kan dat ook bij een auto of is het oververzekeren van jouw auto niet mogelijk? 

Bij het verzekeren van een auto kun je kiezen tussen drie verzekeringsvormen. Een nieuwe auto verzeker je WA casco en een oude auto verzeker je enkel tegen de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Auto’s die net te oud zijn voor de WA casco kun je verzekeren met de WA beperkt casco. Wanneer is jouw auto oververzekerd?

Je kunt toch beter altijd kiezen voor de WA casco autoverzekering?

De WA casco autoverzekering staat ook wel bekend als de all risks verzekering. De verzekering keert bijvoorbeeld ook jouw eigen schade uit als je met de auto schade aanricht aan anderen en aan jouw eigen auto. De beperktere WA en de WA beperkt casco keren in dat geval de eigen schade niet uit. Maar houd er wel rekening mee dat de premie voor de WA casco autoverzekering hoger is in vergelijking met de twee beperktere verzekeringsvormen. Voor een oude auto kan de WA casco verzekering niet meer uit. De premie is namelijk gebaseerd op de nieuwwaarde van de auto en bij schade gaat de verzekeraar uit van de dagwaarde van de auto.

In de loop der jaren de autoverzekering omzetten

De dekking in de autoverzekering stem je af op de leeftijd en de waarde van de auto bij het afsluiten. Voor een nieuwe auto kies je voor de WA casco verzekering. Een paar jaren later is het kiezen voor de WA beperkt casco misschien de verstandigste keuze. Laat de autoverzekering dus periodiek monitoren. Dit doe je door een afspraak in te plannen met de verzekeringsadviseur. Tijdens dat gesprek wijzen wij jou ook graag op de nadelen van het omzetten van de verzekering naar een beperktere keuze. Wij rekenen ook gelijk voor jou uit wat de nieuwe premie wordt.

Wanneer is er sprake van oververzekering?

Stel, jouw auto is 15 jaren oud en heeft nog maar een waarde van een paar duizend euro. De nieuwwaarde van de auto was 15 jaren geleden 30.000 euro. Je hebt de auto nog WA casco verzekerd. Je betaalt nu een naar verhouding hoge premie voor maar een beperkte dekking. De premie wordt gebaseerd op een auto van 30.000 euro, terwijl de werkelijke waarde mogelijk nog maar 2.000 euro is. Je betaalt dus teveel voor het verzekeren van jouw auto. Het financiële nadeel valt juist weer mee als je veel schadevrije jaren hebt. Win dus advies in over wat het beste is in jouw situatie.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 18-03-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie