Hoe mogen we je helpen?

Brandpreventie voor je bedrijfspand

Jaarlijks ontstaat er brand in 6.000 tot 8.000 bedrijfspanden. Hoe voorkom je een brand?

Een brand kan ook in jouw onderneming plaatsvinden, maar je kunt de kans erop wel zo klein mogelijk maken. Hoe verklein je de kans op een brand?

Jaarlijks worden 6.000 tot 8.000 bedrijven getroffen door een brand. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door menselijk handelen of door brandstichting. Ook defecte of verouderde elektra is een veel voorkomende oorzaak. Met diverse maatregelen kun je de kans op een brand tot een minimum beperken. Met de juiste verzekeringen kun je de financiële gevolgen opvangen, maar voorkomen is vele malen beter.

Vaak gaan bedrijven failliet na een brand

Ongeveer de helft van de door brand getroffen bedrijven gaan binnen een paar jaren na de brand alsnog failliet. Dat wordt mede veroorzaakt doordat klanten overstappen naar concurrerende bedrijven in de periode dat een bedrijf herstelt van de brand. Met een brandverzekering kun je de herstelkosten na een brand verzekeren. Met een bedrijfsschadeverzekering kun je ook nog de financiële gevolgschade verzekeren, zoals het verliezen van omzet door niet volledig te kunnen werken. Niet alle bedrijven hebben een dergelijke verzekering of de verzekering is niet goed afgestemd op de praktijk.

Zorg voor goede blusmaterialen en weet hoe ze werken

Een sprinklerinstallatie is een effectieve manier om een beginnende brand te blussen, maar helaas is het een duur systeem. De meeste kleinere bedrijven hebben brandblussers om een brand te blussen voordat het om zich heen grijpt. Zorg er wel voor dat onder de werknemers duidelijk is hoe de brandblussers werken. Laat de brandblussers ook periodiek controleren en hang ze duidelijk in het zicht.

Laat elektrische installaties regelmatig controleren

Door controles kun je de kans op een brand door een storing in elektrische installaties zo klein mogelijk maken. Je bent ook wettelijk verplicht om de controles uit te laten voeren. Let hier dus goed op.

Zorg voor goede werkinstructies en houd de werkvloer schoon

Met een goede werkinstructie kun je een brand voorkomen. Hoe voer je bijvoorbeeld brandgevaarlijke werkzaamheden uit en wat zijn de voorbereidingen hierop? De werkplek schoon houden zorgt ook voor een daling van de kans op een brand. Ophopingen van stof of zaagsel kunnen bijvoorbeeld de kans op een brand vergroten.

Voer de door de verzekeraar geëiste preventiemaatregelen strikt door

Verzekeraars kunnen eisen stellen aan de brandpreventie bij het afsluiten van een verzekering voor het bedrijfspand. Voer deze preventiemaatregelen volledig door en blijf ook voldoen aan de eisen. Ten eerste is dit een vereiste voor een schade-uitkering na een brand en ten tweede stelt de verzekeraar deze eisen om de kans op brand zo klein mogelijk te maken.

Geef het plaatsen van zonnepanelen door aan je verzekeringsadviseur

Het plaatsten van zonnepanelen kan de kans op brand vergroten. Vergeet dus niet om deze duurzame maatregel door te spreken met je verzekeringsadviseur. Doe dat bij voorkeur voor het plaatsen van de panelen. Zo voorkom je problemen bij een brand.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-03-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie